Portfolio

Răsărit & Apus

Răsărit & Apus

Fiind la al doilea proiect, credeam că deja am înțeles care este stilul proprietarilor, dar realitatea a fost că, de la un stil boem cu accente vintage au trecut la un minimalism fără perdele, cum îmi place să spun. Ce provocare! :-)

  • Spaţiile amenajate: Camera de zi cu loc de luat masa, Bucatarie, Hol, Baie cu dus, Dormitor matrimonial cu baie, Camera multifunctionala
  • Suprafaţa utilă: 100 m²
  • Locaţia și anul: București ― 2020
  • Realizat de: Cristina Bordoiu

Povestea

Am plecat la drum cu intenția de a amenaja un apartament pentru închiriat. Dar, fiindcă eu funcționez doar dacă pornesc de la oameni și stilurile lor proprii de viață, am decis să-l facem după noua viziune a proprietarilor, care - urma să descopăr - se schimbase radical în ultimii ani. Ne-am gândit că în acest fel vor atrage drept chiriași oameni cu o viziune similară, care ne vor aprecia creația și se vor comporta frumos cu ea, dar și că, în cazul în care vor dori să locuiască și ei vreodată aici, o să se simtă acasă. Ceea ce s-a și întâmplat, apartamentul acesta fiind acum locuința lor.

Acum mai mulți ani lucrasem împreună la amenajarea vechiului lor apartament din Piața Romană, un interior cu aer boem și accente vintage. Poate că și din acest motiv, începutul ne-a fost mai greu. Dar după mai multe discuții, am înțeles că își doreau ca noul apartament să fie minimalist, cu aer industrial și că erau hotărați să renunțe la multe dintre decorațiunile pe care le adunaseră de-a lungul anilor, practic să păstreze doar acele obiecte care fie le erau utile, fie însemnau cu adevărat ceva pentru ei (ca de exemplu, petalele de flori de la nunta lor, tablouri realizate de mama lui, mici suveniruri care le trezeau amintirile cele mai frumoase din diferite călătorii și câteva obiecte din ceramică de Cucuteni sau Marginea, ceramica antică fiind o pasiune veche de-a lor).

Contrastul puternic dintre cele 2 abordări (boem-vintage versus minimalism), dar și natura, care e mereu locul în care mă încarc cu inspirație, au creat pentru acest proiect o muză din lumina zilei, întunericul nopții și degradeurile amurgului. Astfel, zona de zi este foarte luminoasă, zona de noapte întunecoasă, iar trecerea de la zi la noapte și invers, prin holul înalt, am dorit să se facă într-un mod armonios, dar și spectaculos, fiind și primul lucru pe care-l vedem când intrăm. Pentru că cei doi sunt iubitori de artă, m-am bucurat că pot să le aduc arta acasă ca parte importantă din conceptul general al amenajării. Astfel, am apelat la talentata artistă Doina Vitu, căreia îi mulțumim și pe această cale pentru că a transformat pereții din hol și dormitor în lucrări de artă încântătoare. Tabloul din camera de zi este tot o creație a Doinei, pe care suntem foarte bucuroși că o avem în proiectul nostru.

Și dacă tot le-am menționat la început, trebuie să mai adaug că, până la acest proiect, nu credeam că aș putea amenaja vreodată o locuință fără perdele (sau alt sistem de umbrire) și covoare. Adevărul este că în proiectul concept prevăzusem covoare de lână și perdele albe, dar cum s-au mutat fară ele, după câteva zile au realizat că nu le simțeau deloc lipsa. Dimpotrivă. Viața fară perdele i-a ajutat să observe cât de mult le plăcea atmosfera curată și luminoasă creată de parchetul alb și ferestrele generoase. Majoritatea ferestrelor fiind spre NE, soarele nu deranjează prea tare, nici măcar în zilele călduroase de vară, ci se plimbă frumos prin încăperi până pe la orele 14-15. Vecinii sunt relativ departe, iar în ceea ce privește covoarele, apartamentul are sistem de încălzire în pardoseală pentru sezonul friguros. Așa că am spus: de ce nu?! La urma urmei, minimalismul înseamnă a te focusa pe lucrurile esențiale, iar dacă atmosfera aceasta s-a dovedit mai esențială pentru ei, atunci cea mai bună decizie era să renunț la dragile mele perdele și covoare. Încă sunt surprinsă, dar mi se pare perfect așa.

Foto credit: Deers Photography